Csinálj túrát Balatonfűzfőn!

Városunk a túrázás szerelmeseinek is több lehetőséget kínál: a hagyományos értelemben vett nagyobb térbeli, tájismereti természetjárást és a települések vendégeinek, látogatóinak felkínált „belső turizmust”.
Nem minden település rendelkezik olyan történeti, történelmi, művi, környezeti és természeti adottságokkal, hogy megfeleljen mind a két irányultságnak, de örömmel jelenthetjük ki, hogy Balatonfűzfő ezen kívánalmaknak eleget tesz. Így tudott civil kezdeményezésre és összefogással 2004-ben megszületni a „Fűzfő Körtúra”. Ez az önmagába záródó, bármely pontjáról elkezdhető, az óramutató járásával vagy azzal ellenkező irányban bejárható fehér alapon zöld sávval jelzett túraútvonal. Hívogató szlogenje „Aki nem járta, Fűzfőt nem látta” érzékletesen közvetíti a tartalmat.
A nagyobbrészt belterületi „Fűzfő Körtúra” hosszabb, rövidebb szakaszokon magába kapcsolja a várost érintő és azon áthaladó regionális túraútvonalakat, lehetővé téve azok egymásba való átvezetését.

Lássuk ezt közelebbről:
„Balatoni Kerékpáros Körút” (Feliratos zöld táblajelzés)
Ez a regionális kerékpáros útvonal Balatonalmádi felől érkezve a „Margit sétányon” együtt fut a belső körtúrával, arról leválva, a település közigazgatási határát és a 71-es főutat átszelve, az úgynevezett balatonfűzfői buszfordulónál megy tovább Balatonkenese felé.

„Balatoni Napkelet Kerékpártúra” (Fehér alapon, piros kerékpáros)
Ez a néhány éve létesített kistérségi kerékpáros útvonal, Litér felől a 72-es főúton érkezik hozzánk. Lekanyarodással jut el, Fűzfőgyártelep városrészbe. Az Uszoda út elején egyesül a körtúrával, tovább a Margit sétányon együtt fut a három szóban forgó kirándulási útvonal, majd a kerékpárosok azonos nyomvonalon haladva hagyják el városunkat Balatonkenese irányába.

Csatlakozás a „Balatoni Kéktúra” útvonalához (sárga túrajel)
A „Fűzfő Körtúra” Uszoda úti szakaszán Szalmássy telep és a 71-es főúti kereszteződés között megközelítőleg feleúton, szabályos sárgajelzésű turistaút leágazást találunk. A jelzést követve pár lépés után már az erdőben, a Megyehegy egyik völgyében járunk. Elérjük a híres-nevezetes turista pihenőhelyet, a vadkörtefát. Innen a romkúti völgyben, mint egy 600 lépést megtéve a sárga jelzés beletorkollik a Balatoni Kéktúra kék sávval jelzett útvonalába. Túránkat a kéksávon egyenesen tovább a római romokhoz, balra kanyarodva a vörösberényi malomvölgy irányába folytathatjuk.
Városunkban a belső körtúra, a regionális turista útvonalak, ilyen szerencsés és könnyű eligazodást biztosító egymásba kapcsolódása, kitűnő lehetőséget biztosít hosszabb-rövidebb túrák megtervezésére és megtételére.
Így a hozzánk érkező vendégeket is arra biztatjuk, hogy használják ki ezt a lehetőséget, minél gyakrabban és minél többen, egészségfenntartó mozgásra, testi-lelki felüdülésre, pihenésre, ismeretszerzésre, szórakozásra! Forrás: Gyuricza László

Jelentkezési lap 2024

Kölcsönzés

Kerékpár és csónak kölcsönzés helyben

Adatvédelem